top of page

Velkommen til bloggen vår!

Oss i mellom er en liten erotisk butikk i hjertet av Hamar. I 2016 bestemte vi oss for å være med å gjøre verden til et bedre sted, ved å fokusere på det vi er ekstra gode på, nemlig seksuell helse! Derfor startet vi ossimellombloggen.no. Vi selger erotiske leketøy i alle slags former og fasonger, og vi har også et stort utvalg seksualtekniske hjelpemidler av ymse slag.
Hos oss er alle velkomne, og du kan føle deg trygg på at det du sier til oss, det forblir (på) Oss i mellom.

Vi vil gjerne gjøre vårt for å bekjempe tabuer og fordommer, og denne bloggen er enda et steg i vår prosess for å gjøre nettopp det.
Om du er ute etter noe bare for å leke litt i hverdagen , eller om du trenger hjelpemidler etter sykdom eller lidelse så vil vi gjøre vårt ytterste for å bistå med informasjon og produkter til nettopp deg.

Med denne bloggen håper vi å kunne nå ut til enda flere i vårt vidstrakte land, menn og kvinner, unge og gamle. Og alle midt i mellom :)
Vi vil legge ut noe seriøst, og noe morsomt. Litt sånn som arbeidsplassen vår, som er seriøs morsom! :)

Vi vil legge ut et innlegg fast i uka, og kanskje ett og annet ekstra innlegg om humøret treffer riktig, eller det er noe vi føler må tas opp.

Setter veldig stor pris på tilbakemeldinger, både ris og ros. Send oss gjerne et tips om det er et spesielt tema du gjerne vil lese om, eller føler burde tas opp.

Det er fullt mulig å stille spørsmål via chatten, men jeg som bloggansvarlig har ikke mulighet til å svare til enhver tid. Om du lurer på noe, så skriv gjerne mailadresse sammen med meldingen, så får du svar så snart jeg har mulighet. Eventuelt kan du også sende mail til post@ossimellombloggen.no

Husk at vi ikke er leger eller gynekologer! Vi vil hjelpe med det vi kan, men ofte vil vi også be dere oppsøke kyndig helsepersonell.

Takk for at du hjelper oss opp og frem ved å lese, og følg gjerne med videre.
Del bloggen vår, og vær med på å sette seksuell helse på dagsordenen! 

-Alle oss på Oss i mellom :)

inCollage_20190917_155047947.jpg
Hjem: Welcome
Hjem: Blog2
  • Forfatterens bildeLene MK

Pcos og endometriose.

Oppdatert: 12. nov. 2019

Dette er to tilstander som ofte nevnes i samme setning, men som påvirker kvinner i ulik grad.

Pcos:

Pcos står for Polycystisk Ovarie Syndrom, og er en samling av flere symptomer. Tilstanden rammer rundt 10% av kvinner mellom 18 og 40 år.

Vanncyster på eggstokkene kan alle få, men med denne diagnosen har man svært mange.

Noen må operere vekk cystene om de blir for store , men i de fleste tilfeller lar man de være i fred. Disse cystene kan sprekke, noe som kan være veldig smertefullt, men i de aller fleste tilfeller er det ikke farlig.

Andre symptomer er økt produksjon av testosteron, overvekt, akne, mannlig behåring, manglende\ustabil menstruasjon og vansker med å kunne unnfange.

Man kan også kun få PCO som diagnose, da har man ikke nok av de andre symptomene til at det går under betegnelsen "syndrom". Dette betyr at man har polycistiske ovarier, eller da mye cyster på eggstokkene.


Overvekt vil forverre problemene man får av denne diagnosen, samt øke mengden cyster, noe som igjen minsker sjansen for å kunne få barn og forverre hormonubalansen med mer hårvekst og større avvik i menstruasjon.

Dessverre er det også ofte slik at de med denne diagnosen KAN ha lettere for å gå opp i vekt og samtidig ha større vansker med å gå ned igjen, men om tilstanden skal holdes til dels i sjakk er det viktig å ta godt vare på kroppen. Det finnes ingen vidunderpiller, men riktig kosthold og fysisk aktivitet er gull verdt. Hormonbehandling med for eksempel ppiller eller minipiller er som regel en behandlingsmulighet.


Jeg har selv hatt diagnosen, men da mitt siste besøk hos gynekolog viste sterkt begrenset antall cyster er ikke diagnosen lenger aktuell. Jeg hadde aldri problemer med uregelmessig mens, men overvekt og mye hår på steder jeg helst ikke ville ha det var et stort problem for meg. Min løsning ble vektnedgang og mye fysisk aktivitet. Har merket massiv forbedring selv, men det var ikke bare lett å få det til, så man kan ikke forvente bedring over natten. Innsats må til, og spør du meg, så var det helt klart verdt arbeidet :)


Det er ikke grunnlag for å si at diagnosen PCOS kan føre til smerter under sex slik som endometriose. Det som har blitt dokumentert er at flere med diagnosen sliter med sexlyst, altså at de ikke har noe eller svært sjeldent har lyst. For noen er dette på grunn av hormonubalansen i kroppen, men for andre kan det ha psykiske årsaker. Den kraftige hårveksten kan for noen være vanskelig å takle, og med potensiell overvekt og akne så er det rett og slett vanskelig å føle seg "sexy". Tanken på at noen andre skal se dette som du selv har så store problemer med ødelegger rett og slett stemningen. Over tid utvikler man en psykisk sperre på det. Flere kan også utvikle depresjon og angst pga symptomene, da må man oppsøke hjelp for å rette tankemønsteret igjen.

Men husk nå på at du som sliter med dette ikke kan noe som helst for det, og en partner som ikke er villig til å se hele deg som du er burde du ikke kaste bort tiden din på.


Endometriose:

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som i slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmorhulen. Rundt 20% av kvinner med diagnosen opplever ingen plager med det, og tilstanden oppdages gjerne tilfeldig. 2-3% av alle kvinner vil få symptomsgivende endometriose i løpet av livet. Men 30-40% av disse kvinnene vil kunne slite med å få barn eller barnløshet. Hele 1 av 3 vil trenge medisinsk hjelp for å bli gravide.

Andre vanlige symptomer er sterke smerter rundt eggløsning og menstruasjon, og vanlige smertestillende vil i mange tilfeller ha liten eller ingen effekt.


Smerter under samleie, spesielt ved dyp penetrering er også vanlig. Her er det dessverre lite med hjelpemidler som for eksempel vi som butikk kan hjelpe med. Man må bare ta det pent, snakk med partner om smertene. De fleste av oss vil jo ikke at partner skal lide under sex.

Endometriose kan også spre seg til buk, tarm og blære, noe som igjen kan føre til konstante smerter, samt smerter når man skal bruke toalettet.

Denne tilstanden vil ofte forverre seg om man ikke får behandling, og man starter som regel med hormonbehandling. Ved å stoppe menstruasjonen kan man også krympe ned vevet som irritererer, og forhindre videre spredning, noe som igjen kan minske smertene man opplever. Derfor blir de fleste anbefalt ppiller og smertestillende i første omgang. Om dette ikke fungerer tilstrekkelig er neste steg kikhullskirurgi hvor de lager et snitt i buken og fører inn et kamera. På denne måten har man faktisk mulighet til å både stille klar diagnose samt fjerne overflødig vev samtidig.


Om du mistenker at du kan ha endometriose eller PCOS må du ta kontakt med fastlege og gynekolog for videre undersøkelser. Pco oppdager man ved ultralyd, tilleggsbetegnelsen "syndrom får" man kun hvis mange nok av symptomene er til stede. Endometriose får man ikke sett uten kikkhullskirurgi, men siden behandlingen utenom smertestillende er ppiller er det ikke vanskelig å få tak i.

Hør på kroppen din, og vær ikke redd for å oppsøke hjelp! Det er så mange kvinner der ute som sliter med disse lidelsene, og legene er stadig bedre på å sette rett diagnose.


Mvh Lene MK, Oss i mellom :)Kilder: helsebiblioteket.no womenshealthmag.com netdoctor.co.uk pfizer.no
214 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Onani.

Hjem: Instagram

KONTAKT OSS:

Strandgata 71 (inngang Bekkegata), 2317 Hamar, Norway

625 20 013

  • generic-social-link
  • instagram

Thanks for submitting!

Hjem: Contact
bottom of page