Lene MK
Sikker sex.
Oppdatert: 12. nov. 2019
Nå som våryrheten senker seg over oss alle, russetiden er i gang og hormonene flommer er det et tema det er spesielt viktig å ta opp, nemlig sikker sex.
I dette innlegget skal jeg gå nærmere inn på prevensjonsmetoder, kjønnssykdommer og mer til.
Jeg er da bare ett menneske jeg også, jeg skjønner at i lidenskapens hete er det ikke alltid like lett å tenke klart, men om man ikke tar visse forhåndsregler kan det få noen ganske grelle konsekvenser. Kjønnssykdommer og uønskede graviditeter er det man håper på å forebygge her.
Det finnes flere prevensjonsmetoder for å forhindre graviditet (p-piller, p-stav, p-ring, spiral osv) men det eneste prevensjonsmiddelet som også beskytter deg mot kjønnssykdommer er altså kondom.
Videre er det i forbindelse med russetreff og fester nå fremover ofte stygge voldtektssaker som kommer frem. Her vet jeg også at det finnes mørketall. Og her dreier det seg ikke bare om voldtekter av menn mot kvinner, men også voldtekter kvinner utfører mot menn. Det er like ille uansett hvilken vei det går!
Det er synd å måtte be folk om å alltid passe på å ikke være alene og slikt noe, men nå er det engang slik at det er svært viktig. Hold deg sammen med folk du stoler på. Og selv om det er rasende festlig å drikke seg bananas, så vil dette gjøre en del med dømmekraften din, og din evne til å motstå situasjoner som ikke er bra.
Når vi ber deg om å passe på deg selv, så ber vi deg ikke bare om å ha noen ekstra kondomer i lommen, vi ber deg ta det pent. Planlegg godt før du raser av gårde på treff og fester, og pass på at du har gode mennesker rundt deg. Må du absolutt drikke, så ta det rolig.
Og ikke minst: pass på de du er glad i! Seksuelle overgrep kan gjøre store skader på et menneske, og det skal IKKE være en naturlig del av tenåringstiden. For mange opplever det per i dag, og vi må alle være der for hverandre for å sørge for at det ikke skjer.
Når det gjelder kjønnssykdommer så vil jeg anbefale deg å heller teste deg en gang for mye enn en gang for lite. Flere av kjønnssykdommene har lite eller ingen symptomer, og det kan være lett å overse. Men om du ikke får noe særlig symptomer eller senere komplikasjoner av det, så kan du faktisk smitte noen som får det. Og da min gode venn, da er det faktisk DITT ansvar. Test deg, og vær ansvarlig!
Her går jeg igjennom ulike kjønnssykdommer, les gjerne godt igjennom for å være obs på symptomer om du har hatt ubeskyttet sex, eller bare så du er klar over det til siden, eller om noen nær deg skulle vise symptomer:
Herpes:
Dette er et virus som spres ved seksuell kontakt. Noen kan få smertefulle sår og blemmer, men mange får lite symptomer. Viruset har man livet ut, men det finnes behandlingsmuligheter. Herpesviruset kan også smitte via forkjølelsessår, for eksempel via oralsex, og vil da kunne føre til genital herpes (herpes i underlivet).
Symptomer:
-Kløe, kribling, smerte eller brennende følelse rundt kjønnsorganene.
-Smertefulle blemmer eller sår på/rundt kjønnsorganene.
-Smertefulle blemmer eller sår på lårene eller baken.
-Kløende, røde flekker eller sprekker i og rundt kjønnsorganene.
-Forstørrede lymfeknuter i lysken.
-Vanskelig å tisse om du er kvinne.
-Lett hodepine eller feber ved første utbrudd.
Det 1. utbruddet er det verste, senere utbrudd vil være mildere.
Behandling av herpes i underlivet:
Ved de mildeste symptomene kan saltvannsbad (Skylle underlivet med fysiologisk saltvann) sammen med smertestillende som ibux og paracet hjelpe godt på. Vil uansett anbefale at du tar en prat med legen, da dette ikke alltid er nok. Det kan nemlig hende at du trenger antivirale medisiner. Disse vil ikke fjerne herpes viruset, men kan holde det under kontroll. Man kan begrense symptomene, gi raskere symptombedring samt redusere antall utbrudd.
Det er størst risiko for å smitte andre når du har et begynnende utbrudd, eller fullt utbrudd av genital herpes.
Om man er i et fast forhold, og brått utvikler genital herpes, så trenger ikke dette bety at partneren din har vært utro. Smitten kan ligge latent i kroppen over lang tid før et eventuelt utbrudd.
Klamydia:
Dette er en type infeksjon i kjønnsorganene. Infeksjonen kan være i urinrør, livmor og eggledere hos kvinner, og i urinrør og bitestikkel hos menn.
Du kan bli smittet av, eller smitte andre om du har sex uten kondom. Klamydia er mest utbredt hos unge under 25, og til enhver tid vil rundt en av tjue ha infeksjonen.
I 60-80 % av tilfellene får man ingen merkbare symptomer. Om du får plager vil disse melde seg 5-14 dager etter at du ble utsatt for smitten.
Symptomer hos jenter:
-Utflod fra skjeden.
-Smerter under vannlating.
-Småblødninger mellom menstruasjoner.
-Smerter i nedre del av magen.
Symptomer hos gutter:
-Utflod fra penis.
-Hyppig vannlating.
-Brennende følelse og kløe rundt genitaliene.
-Svie ved vannlating.
Smerter, ubehag, blødning eller sekresjon fra endetarmen kan forekomme.
Komplikasjoner fra klamydia:
Hos noen kvinner som ikke får behandling kan klamydia føre til bekkeninfeksjon. Dette kan igjen føre til helt eller delvis tette eggledere, og man kan senere få problemer med å bli gravid. I tillegg er det også en større risiko for å bli gravid utenfor livmoren.
Hos menn kan denne infeksjonen ubehandlet føre til betennelse i sædlederne og i testiklene. Et annet symptom på infeksjonen er smertefull hevelse i pungen. Man kan også oppleve feber og nedsatt allmenntilstand.
Dersom du har ubeskyttet sex, test deg jevnlig! Kanskje får ikke du symptomer om du bærer på infeksjonen, men det kan gå galt senere. I tillegg kan du kanskje smitte noen som får store vansker.
Behandling:
Klamydia behandles med antibiotika. Det er svært viktig å ikke ha ubeskyttet sex før du har fullført behandlingen. Kvinner testes med pinneprøve fra skjeden, og menn med en urinprøve.
Gonorè:
Gonorè smitter ved seksuell kontakt, og er forårsaket av en bakterie.
Hos kvinner påvirker gonorè vanligvis livmorhalsen, urinrøret eller begge deler.
Hos menn rammes oftest urinrøret.
Smitten kan overføres ved anal sex, og oralsex, i tillegg til vaginal sex, så sykdommen kan også ramme svelg og endetarm.
Om du berører øynene etter å ha tatt på infisert væske fra kjønnsorganene kan du få en øyeinfeksjon.
Gonorè kan spre seg i kroppen og gi alvorlige komplikasjoner. Om man er gravid kan man overføre infeksjonen til barnet under fødsel. Da er det svært viktig at barnet får antibiotikabehandling, siden ubehandlet gonorè hos nyfødte kan føre til blindhet.
Symptomer hos kvinner: (sjeldne, men kan forekomme)
-Gul eller grønnlig utflod fra skjeden.
-Brennende smerte når du tisser.
-Smerter i nedre mageregion.
-Mellomblødninger. (meget sjeldent)
Symptomer hos menn:
-Brennende smerter når man tisser.
-Trang til å tisse ofte.
-Væske eller puss som kommer ut av penis. Får ofte en gul eller gulgrønn flekk i undertøyet. (Derav det gamle navnet for tilstanden, "Dryppert")
-Ømme testikler.
-Rødhet og/eller sårhet på tuppen av penis.
Gonorè i halsen kan gi halsvondt, og infeksjon i endetarmen kan gi smerter, kløe og/eller svie. Dersom gonorè sprer seg inn i blodbanen kan du få leddinfeksjon, utslett og feber.
Flere steder i verden meldes det om antibiotika resistent gonorè, som rett og slett ikke lar seg kurere. Det tryggeste her er å alltid være påpasselig med kondom.
Komplikasjoner hos kvinner:
Ubehandlet kan gonorè spre seg til eggstokker, livmor og eggledere. Når dette skjer kalles det bekkeninfeksjon, bekkenbetennelse eller egglederbetennelse.
Komplikasjoner hos menn:
De aller fleste menn får så tydelige symptomer og smerter/ubehag at de drar til legen med det. Ubehandlet gonorè kan spre seg til testiklene og prostata, og dette kan være smertefullt. Du kan også få arrvev i urinrøret som blokkerer urinpassasjen. Dette kan igjen føre til flere infeksjoner og potensielt nyreskader.
Syfilis:
I dag er syfilis en sjelden sykdom i Norge. Smitter ved seksuell kontakt, også oralsex. Sykdommen deles inn i tre stadier, men ikke alle smittede gjennomgår alle stadiene.
Primær syfilis:
Du vil få et smertefritt sår med opphøyd kant og rød bunn der du har blitt smittet. For eksempel på penis, vulva, anus, fingre eller munn.
Sekundær syfilis:
Ca. 50 % av de smittede utvikler sekundær stadium fra det har gått ca 2 måneder til 2 år etter smitte. Da sprer bakteriene seg til kroppen, og dette kan gi en rekke symptomer. (Tretthet, hovne lymfekjertler, utslett, håravfall)
Ca 30 % blir spontant friske etter å ha gjennomgått sekundær stadiet.
Tertiær syfilis:
Hos ca 30% av de med ubehandlet smitte utvikler det seg til dette stadiet. Etter 10-12 år, noen ganger lenger tid, kan hjerte- og blodkarkomplikasjoner og utvikling av nevrologiske og psykiatriske symptomer.
Om du synes det er pinlig eller vanskelig å kjøpe kondomer på butikk, så har du muligheten til å bestille gratis kondomer på www.gratiskondomer.no, samt at både vi og andre har det i våre nettbutikker.
De aller fleste kjønnssykdommer er det gratis å teste seg for, kontakt ditt fastlegekontor eller helsesøster på skolen der du går, så får du beskjed om hvordan du gjør det videre. Klamydiatester kan også fås som hjemmetester.
Om du er russ og kommer innom Oss i mellom her på Hamar i russeklærne i russetiden, så vil du få 3 gratis kondomer, og 10% avslag på alle produkter.
Mvh Lene MK, Oss i mellom :)
